Noe å tenke på

Jeg er veldig opptatt av miljøproblematikken som rammer jordkloden vår, noe som står for mye av grunnlaget for mine tre år som veganer. For to dager siden, var jeg på et fantastisk foredrag på Starmus, med økonom Jeffrey Sachs, kalt “How we can survive Trump, Climate Change and other Global Crisis?”. Trump selvsagt inkludert i foredraget, grunnet hans totale mangel på forståelse av hvor alvorlig denne problematikken faktisk er.

Sachs, sa noe jeg bet meg merke i, i foredraget sitt. USA, Kina og Russland, tre av de største maktene i verden den dag i dag, står for hele 42 prosent av Co2-utslipp alene, kun de tre. Deretter sa han en setning, så enkel, men så klok, som jeg aldri kommer til å glemme.

“We are too mutually vulnerable, you leave your own troubles within your own borders! Not for the rest of the world.”

Bra sagt, eller hva? Han har helt rett. Det er helt sinnsykt, at de som bryr seg minst, sørger for at de som bryr seg mest, blir rammet så hardt at deres hjemsted ikke er mulig å bo på lenger. Og det gjelder ikke bare klimaforandringer, men også andre kriser som blant annet fattigdom. Om 30 år, er Maldivene forventet å ha forsvunnet helt grunnet økt havnivå, mens USA på samme tid, vil rammes så lett at de kun trenger å koste litt støv av skuldra si. Det er så urettferdig, at en mann som Donald Trump kan trekke seg fra Parisavtalen på samme tid som så mange, lider så masse. Sachs kalte Trump pent en sosiopat i foredraget sitt, og jeg kan ikke si meg uenig. Se hele foredraget, samt utallige andre fantastiske foredrag fra Starmus HER.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s