VEGAN BREAKFAST TIP 2/3

// samarbeid med Etikken

Vegansk “chorizo” til brødskiva

For those of you struggling to adapt to veganism

Jeg har tidligere denne uken skrevet om den økologiske butikken “Etikken”, i Trondheim. Dette er del 2 av 3, av de 3 veganske mattipsene jeg skal dele de neste dagene. I første omgang delte jeg en oppskrift på tidenes mest fargerike smoothie bowl, mens jeg i dag skal dele noen tips angående hva man kan ha på brødskiva! (Les de andre innleggene HER og HER )

Dette tipset er dedikert til dere som vil prøve å spise mer miljøvennlig, men ikke er helt klar for å kutte ut smaken av kjøtt. Jeg har ikke noe problem med dette selv lenger, men husker veldig godt da jeg var helt ny veganer, og ikke ante hva jeg skulle ha på brødskiva mi. Nå, kommer det av seg selv for meg, men det har ikke alltid vært sånn.

Du som prøver å spise vegansk, men ikke får det helt til, og er forvirret, må vite at du ikke er alene. Alle føler det sånn. Når man er oppdratt i “meierilandet” Norge, der alle drikker kumelk til frokost og har skinke og ost på brødskiva, er det ikke bare-bare å tilvenne seg nye vaner. Dermed, er det kanskje enklere for mange, å ikke gå rett på ukjente matvarer, men å heller prøve produkter som ligner det pålegget man er vant til!

Jeg har testet ut mange veganske oster og pålegg i løpet av de siste årene, og har funnet mange produkter det er verdt å teste ut. Mine favorittoster, er de fra merket Violife og Astrid och aporna. Jeg mener de er basert på kokos, men er ikke helt sikker. Violife selges på Etikken, forresten. Denne gangen, har jeg testet ut en kjøtterstatning og en vegansk postei på brødskiva!

Men, hva er kjøtterstatning? kjøtterstatning er en betegnelse, brukt om produkter som er ment for å etterligne smaken av kjøtt. Disse produktene er i hovedsak ment for de som liker smaken av kjøtt, men ikke ønsker å være med på å ta livet av dyr for smaken. Slike pålegg, er ikke skumle, og trenger ikke å være kunstige. Det er et produkt med forskjellige krydder og konsistens som kan minne om den kjente kjøttpåleggsmaken.

Disclaimer

Hvorfor ønsker man å spise produkter som smaker som kjøtt, når man er veggis? Dette er et spørsmål jeg ofte ser, og som regel stilles det av de som selv spiser kjøtt. Det er et godt spørsmål, men allikevel er ikke svaret så vanskelig. De fleste velger ikke å bli veggis fordi de ikke liker kjøtt. Som regel er det enten fordi man vil spare dyr for smerte, ønsker å bidra mer miljøvennlig, eller at man gjør det for sin egen helse. Jeg synes det er flott at det finnes slike produkter, så kan de som synes det er veldig vanskelig å gi opp smaken av kjøtt og ost, finne noe som ligner litt, i det minste. Det finnes faktisk utrolig mange gode produkter der ute, som med riktig krydder og tilbredelse, kan smake nesten nøyaktig som den vanlige greia. Og ingen dyr går til spille i prosessen.

Jeg likte disse påleggene veldig godt, og vil anbefale dere å ta en tur innom Etikken for å sjekke ut utvalget! Patifu-posteien finnes i flere forskjellige smaker, og jeg testet ut den med tomat og løk på bildet. Den smaker ikke som leverpostei, noe som kanskje er like greit, men den smaker heller mer som en krydret grønnsakspostei. Teksturen er skikkelig digg og smooth. Pålegget minte litt om en krydret smøreost i konsistensen, så det passet veldig godt på knekkebrød!

Chorizo-pålegget var også veldig godt. Jeg har tidligere brukt å handle et vegansk “salami”-pålegg på Etikken, men de hadde ikke det lenger, så da testet jeg ut chorizoen i stedet for. Etter min smak, kunne den vært litt mer salt, men det fikset jeg ved å strø litt maldonsalt på:-) Jeg bruker forresten vegansk margarin under alt pålegg på brødskiva (Det jeg bruker, er fra Berit Nordstrand, og fås kjøpt på alle dagligvarebutikker).

Test også ut Etikkens utvalg av veganske oster, basert på kokos, som fås kjøpt HER. Min favoritt er osten med røkt smak, men den har de kun fysisk i butikken sin i Trondheim, og ikke på nettsiden. De har et stort kjøleskap fylt med all verdens forskjellige pålegg på Etikken, det er helt utrolig. Det er ikke en overdrivelse engang. Man finner mye mer i den fysiske butikken enn det de har på nettsiden, da nettsiden er ganske ny.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s