Svar på spørsmål om reisen min

// This post will be written in Norwegian only, due to big amount of content

I etterkant av innlegget mitt om min engangsbillett til Asia og en spennende, kommende reise (HER), har jeg fått en god del spørsmål vedrørende reisen min. Jeg har prøvd å svare kort men godt på de spørsmålene jeg fikk, noe som er litt vanskelig, da jeg har så mye å si om alle områdene, hehe. Om du fortsatt skulle lure på noe, er kommentarfeltet alltids åpent.

Hei, dette høres veldig spennende ut! Jeg lurer bare på om du synes det blir vanskelig med tanke på at du har kjæreste og familie hjemme i Norge?

Godt spørsmål. Jeg er en skikkelig familieperson, og kommer helt klart til å savne alle i familien min veldig masse. Familien min er vant til at jeg er ute på farten og jobber mye, så det blir ikke noe nytt at jeg reiser bort. Dessuten er familien min veldig forståelsesfull! Så det at jeg skal ut og oppleve verden, synes de bare er spennende. Både mamma, pappa, farmor og resten av familien har alltid oppmuntret meg til å følge drømmene mine, og gjøre akkurat som jeg ønsker selv. Nettopp derfor ser vi alle mer glede enn tristhet i det faktum at jeg skal dra. Vi er bare glade hele gjengen, for at jeg har muligheten til å følge drømmene mine som følge av hardt arbeid. Det er så få som har muligheten til å reise, så det er mest kult at jeg får dratt.

Det er alltid en eller annen person man savner, og sånn er det bare. Uansett om man er i Norge, Asia, Afrika eller Sør-Amerika. Jeg vil reise, og det skal jeg gjøre! Jeg kommer dog til å synes at det er tungt, å være borte fra min 2 år gamle lillesøster og 3 år gamle lillebror, da de er såpass små at de ikke velt helt hvorfor jeg er borte. Men, jeg ser ikke noe problem i å reise bort, annet enn nettopp det (sterke) savnet. Jeg kommer til å savne alle sammen, veldig masse.

Og min kjære Nicolai støtter meg like mye som familien min. Han er fantastisk! Jeg er veldig glad for, at vi oppmuntrer hverandre til å gjøre det vi ønsker, fremfor å gi hverandre dårlig samvittighet for å reise bort. Nicolai skal selv bo i Vietnam i tre måneder nå på nyåret, og jeg er selvsagt veldig glad på hans vegne tilbake, for at han får muligheten til det. Vi har hatt avstandsforhold før, og er veldig flinke til å kommunisere, så det går veldig fint. Savnet belønnes til slutt med en ENORM gjenforeningsglede. Det er utrolig godt. Men hvem vet, plutselig hopper han på et fly til Asia og besøker meg, hihi.

Hadde vært interessant med et innlegg om hvordan du har råd til dette og hvordan du tenker å gjennomføre turen!

Svaret her er enkelt. Jeg jobber masse! Jeg har hatt jobb siden jeg var 13 år, og er dermed vant til å disponere pengene mine litt selv. Jeg har aldri vært så flink til å spare, men veldig flink til å jobbe mye, haha. Jeg har jobbet 5-6 dager i uka, hver dag i sommer, og spart alle pengene for å reise. Jeg har ikke satt av så vilt mye penger heller, det er bare snakk om 2 månedslønner. Jeg hadde ikke spart en krone før Juni, faktisk. Man trenger ikke så mye penger for å reise- husk at det å leve i Asia er billigere enn i Norge! Og i og med at jeg handler min egen mat fra før av, så blir det egentlig bare billigere å leve i Asia enn her. Det er flybillettene som koster. Jeg kommer nok til å skrive et mer utfyllende innlegg om dette senere, da jeg har mange nyttige tips å dele angående penger og reising! Gjerne legg igjen en kommentar om du har et konkret spørsmål angående dette! 🙂 Ps: Jeg selger også unna litt ting på Tise nå, #sadface, så sjekk meg ut på @MelissaSchofield

Hvordan gjør du det med hoteller og steder du skal bo de ulike stedene med tanke på booking osv? Har du bestilt hoteller nå og har en klar reiserute eller tar du det på sparket?

Ett ord. COUCHSURFING. For dere som ikke har hørt om couchsurfing før, pliis gjør dere selv en enorm tjeneste og sjekk det ut! Pappa har en kompis som har brukt couchsurfing en del i sine dager, og det er vel egentlig der jeg kom over det selv. Couchsurfing er som en gratis versjon av AirBnB, og har eksistert helt siden 2004. Det er en nettside, der man kan kontakte mennesker over hele verden, for å bo lokalt hos kule verdensvante mennesker. Poenget er å samle hele reisesamfunnet, og gjøre det å reise til noe sosialt. Couchsurfing-samfunnet består av hele 14 millioner mennesker, alle nysgjerrige på verden. Da jeg selv lagde meg Couchsurfing, tikket det inn meldinger fra hyggelige mennesker over hele verden. Og nå i sommer, får jeg ofte meldinger fra backpackere som skal til Trondheim og trenger tips, eller til og med vil henge med meg og andre lokale i Trondheim.

Om du har tenkt å bruke couchsurfing selv, vær forsiktig, og bruk KUN de vertene som har flere gode referanser fra andre reisere. Ikke bruk verter som ikke har referanser og ser litt lumske ut, og tenk deg godt om. Couchsurfing er veldig trygt, og det er nesten umulig å lage seg falsk profil der, da man til og med får tilsendt verifiseringskort i postkassen for å skrive inn koden på nettet. Det vil si, at man ikke kan oppgi falske adresser og navn. Men vær forsiktig allikevel! Det finnes en god del snålinger der ute, haha. Bare bruk dømmekraften din godt, og vær alltid på vakt, spesielt som jente (jepp…).

Tenker du å jobbe mens du reiser (som servitør ol), eller reiser du til “ikke har råd” lenger?

Om jeg plutselig finner ut at jeg vil være ute og reise lengre enn pengene strekker til, kommer jeg nok til å finne en eller annen løsning. Man kan jobbe mot husly og mat, få seg jobb på marked, være gatemusikant, tjene penger på nett, og alt mulig rart. Jeg har selvsagt satt av nødpenger på konto, og har satt av nok til returbilletten min når den tid skulle komme. Disse pengene kommer jeg ikke til å røre med mindre jeg virkelig, virkelig trenger dem. Men om jeg skulle ønske å bli en god stund lenger, finnes det alltids løsninger. Og, det skal godt gjøres å bruke opp to norske månedslønner i Asia, så jeg skal rett og slett være så gnien med pengene som mulig, slik at jeg kan bli så lenge som mulig, og eventuelt dra videre etter India om jeg vil, hoho🙊 Alt ordner seg alltid med en positiv innstilling og målrettet tankegang, så hva enn jeg skulle finne ut underveis, kommer til å ordne seg! Det gjelder bare å være løsningsorientert.

Hvordan tenker du å holde kontakten med familien din når du reiser? Flere steder i Asia er det jo dårlig dekning og lite wifi. Lykke til med reisen!

Takk for heads up og hyggelig hilsning! Jeg kommer til å ringe hjem med facetime hver eneste gang jeg har godt nok nett, det gjør jeg alltid. Jeg savner alltid familien min så utrolig masse med en gang, haha. Mamma kan skrive under på at det alltid tar maks 2 dager før hun mottar et anrop fra meg på facetime. Så, jeg kommer til å ringe når jeg har nett. Heldigvis skal jeg ikke til de verste stedene med tanke på wifi. Samtidig, kommer jeg ikke til å streve etter internett om det er vanskelig å finne. Det er viktig å være til stede.

Jeg har så utrolig lyst til å reise til Asia, og tenker å gjøre det neste år når jeg ikke skal gå skole. Men jeg har også kjeeempelyst til at Singapore skal være en av mine destinasjoner. Ønsker du å dra dit også, eller blir det litt for “typisk storby” for din del?

Jeg synes Singapore virker som en utrolig fet by å besøke! Singapore finner du som mellomlanding i nesten alle flyreiser i Asia, dermed er det en ypperlig mulighet til å heller bli i Singapore i noen dager når man først er der. For min del, var ikke Singapore så viktig. Vi skal trossalt til Tokyo og Hongkong, så storby skal det bli! Og som “pit stop” valgte vi heller å bruke Kuala Lumpur i Malaysia. Kuala Lumpur virker som en utrolig kul plass, så det blir bra. Du burde virkelig gå for Singapore om du vil det altså! Det koster deg ikke noe mye ekstra.

Når reiser du?

05. September!

Hvor lenge blir du borte?

Jeg blir borte i minimum fire måneder, og trolig mer enn det og.

Jeg lurer på hvordan du får råd mtp at du ikke jobber mens du reiser (går jo mye penger på opphold, transport og mat?)

Har svart sånn halvveis på dette oppi her nå, men det å få råd i Asia er ikke noe problem. Jeg har dagsbudsjett, og har satt av mer enn nok penger til denne type reise. Jeg bor gratis via Couchsurfing, så jeg betaler ingenting for opphold. Transport er heller ikke så dyrt, men kommer nok til å koste mer enn mat og drikke, så vi har undersøkt litt priser og satt av tilsvarende mye penger for hver dag, i hvert land. Pluss litt til da, jeg runder alltid oppover for å være på den sikre siden. Og når det kommer til mat, så må man bare leve litt mer som de lokale, og unngå turistfellene. Om man skal unngå kostnader, så er det aller lureste å bo en plass der det finnes kjøkken, slik at man kan lage mat på egen hånd. Da overlever man lett på noen få kroner dagen for mat. Husk at man kan overleve på ganske lite i Norge også, vet å kjøpe nyttige basisvarer som ris og pasta, og bruke det som grunnmur i flere matretter. Det koster ingenting, og er mettende. Jeg kommer personlig til å spise veldig, veldig masse ferske frukter og grønnsaker fra diverse marked, og da overlever man lenge på lave kostnader! Digg er det og. Ingenting er bedre enn fersk, lokal frukt.

Så, om du skal ut og reise, lag deg et dagsbudsjett, og sett av litt mer penger for hver dag enn du tror du kommer til å trenge. Lonely Planet, HER, har en god oversikt over levekostnader i diverse land, om du skulle trenge en oversikt 🙂

Hvordan kommer du til å disponere pengene dine? Håper du kan få til et innlegg, ettersom jeg også har hatt lyst til å reise i friåret mitt, men syns det har vært litt stressende med tanke på penger.

Jeg har et dagsbudsjett, der jeg rett og slett har delt alle pengene mine på antall dager jeg er borte. Men, jeg kommer nok ikke til å bruke så veldig mye penger. Jeg har reist en del alene, og har lært meg å disponere pengene mine etterhvert. Trikset er å lage mye mat selv, slik at du kan leve mye på matrester og billige basisvarer. Spiser man ute hver dag, havner man i minus med en gang. Lag mat selv, og lev minimalistisk! Jeg har delt noen tips i spørsmålet ovenfor:-) Bare legg igjen en kommentar om det ble litt lite utfyllende, eller rotete.

Hva synes Nicolai om at du skal dra?

Vi kommer til å savne hverandre veldig mye, men vi har hatt avstandsforhold før som nevnt, og det gikk helt fint. Savnet er det eneste som er kjipt. Et hvert forhold blir kun styrket av litt distanse! Nicolai synes det er kjempebra at jeg skal reise, og vet hvor mye jeg har lengtet etter å dra. Alle forhold handler om å gi og ta, og man må alltid ønske hverandre det beste. Noen ganger har man forskjellige planer, og da må man bare gjøre det beste ut av det. Det er veldig viktig å aldri gi hverandre skyldfølelse for å ville utfylle drømmene sine. Jeg og Nicolai skal backpacke gjennom Afrika neste år uansett, så vi har noe å se frem til. Og hvem vet, han har veldig lyst til å besøke meg i Asia, så vi får krysse fingrene.

Ikke et spørsmål, men; Du må være forsiktig!

Jeg ville ta med denne, for å påpeke hvor viktig det er å passe på når man reiser som jente. Det er helt utrolig at det er nødvendig å ta så utrolig mange forhåndsregler som reisende jente, som menn ikke trenger å tenke på engang… Jeg håper at jeg en vakker dag, kan reise uten å bekymre meg for voldtekt, stygge blikk, raning, overfall, ufine kommentarer og det å dekke seg til av hensyn til andre religioner. Det er så vanvittig masse å tenke på som jente, og det er utrolig provoserende.

Om jeg er alene, kommer jeg ikke til å bevege meg ute på kveldstid, og absolutt ikke i mørket. Jeg orker ikke å ta noen sjangser. Så, familie som leser dette, slutt å bekymre dere, og forstå at jeg vet om kulturforskjellene som finnes der jeg skal reise. Jeg er selvsagt forsiktig, og har gjort min forhånds-research 🙂

Tusen takk for alle de fine spørsmålene! Og gjerne legg igjen flere spørsmål, eller forslag til eventuelle inlegg, i kommentarfeltet.

KLEM, MELISSA

Advertisements

3 thoughts on “Svar på spørsmål om reisen min

  1. Wow, gleder meg til å følge med på reisen din, synes du har valgt noen utrolig spennende destinasjoner! 😊 Hvor er det første bildet i dette innlegget tatt? Den stranden virker bare helt utrolig!

    Like

  2. Syns det er SÅ kult at du faktisk gjør dette alene. Lillesøsteren min har nettopp bodd i Vietnam i 3 måneder, og kunne hun valgt selv tror jeg hun ville reist for alltid. Men som du gjorde med sparingen – så kommer hun hjem 2-3 måneder av gangen og sparer seg opp igjen til neste tur. En vakker dag tørr jeg kanskje å bli med henne (har fryktelig flyskrekk), og jeg syns det er sykt inspirerende å lese om mennesker som våger ❤ Håper du får det sinnsykt bra!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s