Savory, Vegan, Delicious Cinnabuns- 9 INGREDIENT RECIPE

//Skrevet i samarbeid med Etikken

Kanelboller. Det er vår alles beste venn i en stor verden av søt bakst. I det siste, har jeg vært helt hekta på kanelboller, og løper ofte innom det lokale bakeriet for en økologisk søtsak. For et par dager siden, var jeg innom etikken igjen for å finne noe deilig å lage. Jeg kom frem til at min nye hangup, altså kanelboller, skulle bli den neste oppskriften på agendaen min.

Jeg kan stå i timesvis på kjøkkenet, og eksperimentere og smake meg frem til nye matretter. Matlaging er en avkobling for meg, i en ellers hektisk hverdag. Det å bake er spesielt behagelig, da man er pålagt å vente mye, da både heving og steking står på sjekklisten. Og belønningen er jo ikke den verste, når man må spise det digge resultatet til slutt.

Alle ingrediensene i denne oppskriften er handlet hos den økologiske kolonialen Etikken, her i Trondheim. Du finner denne fantastiske butikken i Olav Trygvassons Gate, like ved Husfliden og Søstrene Grene. Vær sikker på at du får dratt innom Etikken, neste gang du er i Trondheim sentrum! Du vil dra derfra med ny matglede, og masser av inspirasjon.

Min seneste oppskrift er som sagt kanelboller, og jeg gleder meg på deres vegne, til å smake på disse deilighetene. Oppskriften er selvsagt helt vegansk, så verken egg eller melk er å finne på dagens handleliste. Og ikke nok med det! Alle ingrediensene er også økologiske, og handlet på min favorittbutikk- Etikken. Det jeg digger med å handle bakevarer på Etikken, er først og fremst at alt av krydder og mel finnes i løsvekt. Man kan også male sitt eget mel, i butikken, ved hjelp av en rustikk malemaskin! Det er jo helt utrolig. Du har altså muligheten til å male ditt eget ferske (økologiske) mel på butikken, med det samme du skal handle inn for resten av oppskriften. Det er også mulig å handle i løsvekt på nettsiden deres, HER , om du ikke skulle befinne deg i Trondheim.

Ingredienser

Bolledeig:

Alle ingredienser er økologiske, og er handlet på Etikken.

For å bake disse deilige, økologiske kanelbollene, trenger du som følger:

500 gram steinmalt hvetemel, fra Holli

100 gram rårørsukker (sett av 2 ss til bollefyllet)

1 ss hurtighevende gjær (eller en pakke vanlig gjær, tilsvarende 50 gram)

2 ss malt kanel

2,5 dl økologisk mandelmelk, (eller annen plantebasert melk, som soyamelk/kokosmelk/rismelk)

100 gram vegansk margarin, fra Suma (Sett av to spiseskjeer til bollefyllet)

1/2 ss havsalt

Glasur

400 gram melis (fra Nutrata, kjøpes HER)

50 gram vegansk smøreost (fra Violife, kjøpes HER )

2 ss vegansk margarin (fra Suma, kjøpes HER)

2 ts vann, eller mer om glasuren trenger mer væske for å bli tynnere

Fremgangsmåte

De aller fleste har bakt kanelboller før, med enten en mormor eller en overivrig bake-forelder. Dere som har lagt kanelboller, eller kanelsnurrer som det også heter, vet at prosessen ikke er komplisert! Det behøves få trinn, og enkle ingredienser. I et nøtteskall, er alt du skal gjøre, å kne sammen en deig- som til slutt skal rulles ut, fylles med margarin, sukker og kanel, for så å rulles inn igjen, kuttes opp, og stekes. Enkelt, ikke sant?

Start med å forvarme stekeovnen på 180 grader

1. Først, varmer du opp mandelmelken i en kasserolle, og tilsetter margarinen så snart melken er varm. Væsken skal være lunken, rundt 37 grader. Ved 37 grader, skal gjæren tilsettes. Pass på at melken ikke er for varm, da gjæren ved høy varme vil bli drept og miste sin evne til å heve deigen.

2. La væsken med gjæren stå i fem minutter. Tilsett så salt og sukker, og rør om.

3. Tilsett resten av de tørre ingrediensene, men spar kanelen til slutt- da den skal brukes som fyll i kanelsnurrene.

4. Elt sammen deigen. Når alt er godt blandet sammen, setter du bollen et varmt sted, slik at deigen hever. Her skal deigen stå i en time, eller mer om du har tid. Prøv ut klassikeren, og sett bollen på baderomsgulvet, der det er varmt og godt. Den har vi alle prøvd før, og det funker suverent!

5. Når deigen er ferdighevet, kjevler du den ut på kjøkkenbenken. Husk å dekk benken med mel først, slik at deigen ikke klistrer seg fast. Deigen skal kjevles såpass godt utover benken, at den er ca. på tykkelse med en lillefinger.

6. Smør de to resterende spiseskjeene med margarin utover deigen. Strø over 2 ss kanel, og 2 ss rårørsukker (kjøpes HER )

7. Rull sammen deigen til en “pølse”. Kutt opp pølsa i ca 9 biter, eller mer om du har nok deig. Hver bit skal være på størrelse med en tykk kanelbolle. De ferdig oppkuttede bollene, legger du tett sammen i en form, slik at de stekes sammen som en eneste stor kanelbollekake. (nam)

8. Sett formen med de 9 sammentrykte bollene inn i ovnen, og la de stå i ca. 20-30 minutter. Alle ovner er forskjellige, så bare forsikre deg om at bollene er gjennomstekte før du tar de ut.

Fremgangsmåte med glasur

For å få til den deilige “cheese-glaze” looken på toppen, lager du en vegansk osteglasur av melis, margarin og vegansk smøreost. Alt dette får du kjøpt på Etikken, både i butikk og nettbutikk.

1. Ha 50 gram violife smøreost, 2 ss margarin, 2 ts vann og 400 gram melis i en bolle. Pisk eller rør sammen til glasuren er tykk og fast, men også tynn nok til å kunne smøres ut på kanelbollene.

2. Vent til kanelbollene er avkjølt, helst i 15 minutter, og smør så glasuren over de ferdigstekte bollene. Når glasuren er stivnet til, er bollene klare for servering. De kan også nytes varme, selvsagt!

Advertisements

4 thoughts on “Savory, Vegan, Delicious Cinnabuns- 9 INGREDIENT RECIPE

  1. Det høres nydelig ut og jeg gleder meg til å prøve denne oppskriften! Jeg lurte på en ting som ikke har med kanelboller å gjøre, men med den fine hvite faux fur jakken du har! Jeg vet du har kjøpt den på tise, men står det noe merke/butikknavn inni jakken? Den er sinnsykt fin ❤

    Like

  2. Hei! Så hyggelig kommentar. Jeg elsker den jakken, og er utrolig glad for at jeg klarte å finne en brukt og dyrevennlig jakke som også ser bra ut! Desverre, står det ikke noe merke inni jakken. Jeg vil anbefale å søke “faux bubble fur” på google, så kanskje du finner noe ❤ Ha en fin dag

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s