Sri Lanka: Summary

*this post contains affiliate links

For english version or other languages, please use the translate button in the right sidebar of this page.

Akkurat nå skriver jeg til dere fra Bali, i Indonesia. Det er så mye spennende som skjer hele tiden, og jeg er ofte på flyttefot. Jeg har slitt litt med å tilvenne meg å skrive om hver plass mens jeg flytter meg så ofte, men begynner å komme inn i rytmen nå. Planen var egentlig å skrive kun ett innlegg om hver plass jeg reiser til, men jeg kjenner at jeg savner å skrive ofte til dere. Så, jeg skal bli flinkere til å lage innlegg til dere hyppigere, samtidig som jeg også skal leve i nuet. Håper jeg ved dette innlegget, kan friste noen av dere til å reise til Sri Lanka. Jeg elsket det der. Jeg har det fantastisk nå, og gleder meg til å fortelle alt om alle plassene jeg har reist til. Om du skal til Sri Lanka, sjekk ut disse leilighetene!

Sri Lanka, for en fantastisk øy. Da jeg satte meg på flyet til Sri Lanka, med vissheten om at det kom til å bli den første destinasjonen på min månedslange reise i Asia, ante jeg ikke hva jeg skulle forvente. Jeg har hørt utrolig mye forskjellig om paradisøya, noe som er naturlig da Sri Lanka består av utallige forskjellige områder. Du finner alt fra uhyggelige storbyer fylt med kaos, til fredlige småbyer med hyggelige mennesker, og selvsagt den solfylte kysten (min favoritt😉).

5 disclaimers:

 1. “Sri Lanka er skittent.” : Absolutt ikke! Alle land du reiser til, vil ha et fattigere område, der hygienen kan være dårligere og levestandarden lavere. Men, ikke la det ene området lure deg. Og ikke minst, ikke la deg avskrekke av litt dårligere standard enn i vesten. Elise og jeg har spist kun på gatekjøkken i Sri Lanka, og ja, det kan være litt skittent noen plasser i forhold til norske restauranter, men da er det opp til deg; vil du leve som en lokal og oppleve kultur, eller vil du gjemme deg bort i vestlig standard? I Colombo, som er den største byen i Sri Lanka, vil det være naturlig å se mer fattigdom enn i de andre områdene. Jo høyere konsentrasjon  av mennesker, jo mer synlig fattigdom og mangel på jobber er det. For oss som bodde i det lille området “Unawatuna/Galle” på kysten, ble fattigdommen i Colombo enda tydeligere da vi ankom byen for en mellomstopp med tog. Ser man ut vinduet mot slutten av togturen fra Galle til Colombo, ser man slumområdet i Colombo, som fortsetter i hundrevis av meter. Så, det vil naturligvis være et litt mindre rent område enn de mindre byene, men ikke tro det er sånn overalt. De mindre byene Unawatuna, Kandy, Ella og Sigiriya var utrolig rent, hyggelig og trygt. Jeg likte meg godt i alle de fire byene.
 2. “Sri Lanka er kjedelig.” : Nei, nei, og nei. Jeg har fått spørsmål fra flere om hva i alle dager jeg skal gjøre i Sri Lanka, for det er jo ingenting å gjøre der? Når jeg får sånne spørsmål, skjønner jeg ingenting. Sri Lanka har jo SÅ mye å by på! Du kan surfe på kysten i Arugam Bay, du kan nyte strandlivet på kysten i sør, du kan se elefanter, leoparder, påfugler og andre dyr i utallige nasjonalparker, du kan dra på fjelltur mot nord, og du kan se tempel i hver en by. Det er alltid noe å gjøre i Sri Lanka, og alle byene er lett tilgjengelige per tog og buss. Om du skal til Sri Lanka i fremtiden, vil jeg anbefale deg å bruke reisebyrået “SriJourneys”  som drives av verdens snilleste CJ, som hjalp meg og Elise under vår reise i Sri Lanka. Hun kan sørge for at du får sett ALT det viktigste i Sri Lanka på kun en uke.
 3. “Sri-Lankisk mat er ensformig.” : Her er det to sider, på en side- så kan man spise seg lei av curry og avsky det i ettertid, og på en annen side kan man teste ut resten av det spennende det er å finne i det Sri-Lankiske kjøkken. Jeg er ikke kresen av meg, så jeg spiser det jeg får servert når jeg er ute på lokale restauranter. Det har ført til mange kule smaksopplevelser, og jeg sitter igjen med flere nye favoritter i ettertid. I Sri Lanka kan de by på ris og curry (Currystekte grønnsaker, daal, potetcurry, løk og tomat-sambal, fritert papadam etc. med ris), hoppers (Sri-Lankiske “crêpes”), rotti (digg naan-aktig flatbrød med tilbehør å dyppe i), kottu roti (hakkede grønnsaker og valgfri proteinkilde), og sist men ikke minst- de elsker søt bakst og snacks i Sri Lanka, så det kan du få kjøpt rundt hvert hjørne. De sykler til og med rundt med små vogner fylt med deilig bakst man kan kjøpe. Som regel koster dette rundt 10 rupees, som tilsvarer 50 norske øre. Det er alt for billig.
 4. “Sri Lanka er ikke trygt.” : Her finnes det også flere sider. Jeg følte meg ikke trygg da vi dro gjennom Colombo, noe som er naturlig da det alltid vil være høyere kriminalitet i tett befolkede storbyer. Vi dro kun gjennom Colombo to ganger for å komme oss til diverse tog og flyplasser, men jeg fikk allerede da en forsmak på hvordan storbyen var. Folk dytter og lever i sin egen verden, og prøver umiddelbart å lure deg til dyrere taxiturer om du ser ut som en turist. De trenger penger, så jeg klandrer dem ikke, men det er ikke en hyggelig opplevelse som reiser å bli kjeftet på om du snur ryggen til og går fra høye priser. I de mindre byene derimot, har jeg aldri følt meg tryggere. I Unawatuna, følte jeg med tryggere enn jeg ville gjort i Oslo på en lørdags kveld. Til og med tryggere enn i Trondheim til tider. Folk er utrolig ærlige, og elsker å snakke med turister, da det ikke er like mange av dem i de mindre byene. Jeg følte aldri at noen prøvde å lure meg, og vi havnet aldri i noen skremmende situasjoner mens vi var i Sri Lanka. Vi var alltid på vakt, noe man skal være som to reisende jenter, men vi følte oss aldri truet. Folk er veldig på, på enkelte plasser, fordi de vil selge deg mat og tuk tuk-turer, men det er kun fordi de trenger penger og det er masse konkurranse. Så, vis de respekt og prøv å forstå at selv om de kan mase litt, så er det kun fordi de trenger mat på bordet til seg selv og familien sin.
 5. “Du må dekke til skuldre og ankler uansett hvor du går.” : I Sri Lanka er kvinner forventet å dekke til skuldre og ankler, men turister er en gråsone. De lokale kvinnene går ofte med tradisjonelle drakter der sistnevnte er dekket til, eller eventuelt bare lengre kjoler/skjørt. Vi hørte med flere lokale om hva deres synspunkt var på dette, og et svar som gikk igjen var at ingen bryr seg noe spesielt om hva turistene kler seg i. Man skal alltid dekke seg til i tempel, men utenom det blir det ikke satt så mye i fokus. Spesielt i strandområdene, er det ikke like mye fokus på å kle seg konservativt. Med det sagt, bør du allikevel kle deg konservativt ved reise i Sri Lanka. Du vil ikke tiltrekke deg mer oppmerksomhet enn nødvendig når du reiser som jente. Selvsagt blir du ikke kjeftet på om du ikke dekker til skuldre og ankler, men du vil definitivt bli fulgt med store øyne av lokale menn som ikke er vant til å se lettkledde jenter. Hvem ønsker vel det, ikke sant? Alltid prøv å blende inn når du er ute og reiser, så er du mindre utsatt for overfall og rans-episoder. Jeg hadde med meg mitt favorittskjerf fra Isabel Marant, fra Shine, som kom til nytte flere ganger om jeg følte at vi gikk inn i et område der jeg burde dekke meg til litt ekstra.

map

*Picture borrowed from Lanka Dream Tours

Jeg har hørt mye rart om Sri Lanka, og har fått en god håndfull rare spørsmål om hvordan jeg forventet at landet skulle være. Etter å ha reist rundt i Sri Lanka i to uker, konkluderer jeg med at Sri Lanka må oppleves, for å forstås. Landet er virkelig helt annerledes fra alle forventninger man har på forhånd. Jeg scrollet meg gjennom tonnevis av Instagram-poster, blogginnlegg og vlogs for å danne meg et bilde av hvordan turen min kom til å bli, men det man ser på internett er så utrolig langt fra den følelsen man sitter igjen med etter å ha vært der i virkeligheten. Jeg elsket Sri Lanka, virkelig. Varmere mennesker skal du lete lenge etter, og det faktum at naturen er så mangfoldig gjør bare hele opplevelsen for god til å være sant. Man får ofte bare en av delene, for det er ikke alle lokale som liker turister og er så hyggelige, men i Sri Lanka var alle så nysgjerrige og fylt med humor og glede.

10 Høydepunkt:

 1. Da vi bodde på The Handugoda Lodge, og jeg ble vekt midt på natten av at påfugler løp på taket
 2. Da vi utforsket området rundt The Handugoda Lodge, og møtte på nysgjerrige mennesker som lot seg fascinere av kameraet mitt, og ga meg adressen sin slik at jeg kunne sende de bildene i posten senere. Vi fikk tradisjonell snacks i gave av barn som ville bli tatt bilde av, og ble møtt med store smil av voksne som stolt stilte opp barna sine som modeller
 3. Da CJ ordnet privat yogatime for oss, direkte på stranden med utsikt mot det indiske hav. Jeg har aldri følt på en sånn ro før.
 4. Da CJ igjen, ordnet privat yogatime for oss, men denne gangen i en innsjø på padlebrett. Så kult!
 5. Da vi tok det ikoniske toget fra Kandy til Ella. Denne togturen er et must hvis du skal til Sri Lanka. Toget er lyseblått, og ut av vinduene og dørene henger fascinerte backpackere med kamera, for å knipse bilder av teplantasjene og fjellene som preger landskapet rundt togskinnene. I løpet av kort tid så jeg flere forskjellige typer apekatter slenge seg mellom trærne, noe som ikke er daglig kost på en togtur.
 6. Da vi bodde oppe i fjellet i byen Ella, og ble kjent med nye lokale mennesker hver dag. Vi ble kjent med en utrolig rar men morsom familie, som inviterte oss inn på mat og massasje (jepp). Jeg har fortsatt kontakt med ei av de på WhatsApp, og fikk senest i går tilsendt et bilde av en skilpadde hun hadde funnet ute i skogen, med ingenting annet enn teksten “tutl”. Jeg lever for slike rare bekjentskap, haha.
 7. Da noen lokale tok oss med i tuk-tuken sin opp til Little Adams Peak, for å se en fantastisk utsikt over hele Ella.
 8. Da vi dro på safari i Sigiriya og så en stor flokk med ville, nydelige elefanter. Ingenting gjør meg så trist og sint som dyr i fangenskap, så det å se så lykkelige dyr ut i det fri gjorde at tårene (uventet) presset på, fordi jeg ble så rørt. Jeg hadde aldri forventet at det skulle være så sterkt å se elefanter i virkeligheten, men jeg begynte virkelig å gråte av hvor vakkert det var. Den eneste riktige måten å se eksotiske dyr, er ved å oppsøke deres naturlige habitat og dra på safari. Ikke dra i dyreparker, ikke dra til Sea World, og hvertfall ikke dra på sirkus. Det er så fælt at så mange synes det er greit å frakte elefanter, løver, zebraer og tigre til andre siden av jorda, kun for å stenge de inn i bur og ta latterlig høyt betalt for at mennesker skal observere dem i noen minutter.
 9. Da vi ble vekt midt på natten i Sigiriya, denne gangen av 10-15 apekatter som hoppet rundt på taket vårt.
 10. Da vi tok bussen fra Sigiriya til Colombo for å dra til flyplassen, og ta flyet til Kuala Lumpur. Bussturen tok rundt 4 timer, og for rundt 30 norske kroner er nydelig landskap, hundrevis av apekatter, lokal musikk og gateselgere innpå bussen inkludert i prisen.

Som dere ser er det utrolig mye forskjellig å oppleve i Sri Lanka. Med alle de forskjellige plassene vi besøkte, var Ella og Unawatuna uten tvil mine favoritter. I Unawatuna får du det deilige strandlivet, samtidig som strendene ikke er overfylt av turister.

Og Ella, var også så kult! Fjellbyen Ella er enhver backpackers paradis, med reggae-barer rundt hvert hjørne, og selvsagt kule restauranter med digg tradisjonell mat. Jeg liker å tro at alle tropiske land har sitt eget lille Jamaica. I Seychellene var det øya La Digue, mens i Sri Lanka vil jeg si det var Ella. Noe som fascinerte meg litt, var at vi gikk gjennom hele turen vår i Sri Lanka uten å se noen med rastafletter, dreads eller tatoveringer, men brått vi kom til Ella krydde det av dem! Med det og reggae-barene tatt i betrakting, konkluderer jeg med at Ella er Sri Lankas mini-Jamaica, haha.

Beach life in Unawatuna

melissa schofield

2D532625-DEAC-403C-8C80-B80229BFD613 2

889B4DFB-48CB-47A8-83C1-BAACBA1871AEuntitled-3

Melissa Schofield beach

kokos222untitled-8

 

untitled-2-2

untitled-9

Marleys Beach House in Unawatuna

 

Paddle boarding Yoga in Unawatuna

untitled-1

untitled-3

untitled-4

Mountain view in Ella

View from Little Adams Peak

untitled-9

untitled-7untitled-15

Safari in Hurulu National Park

untitled-1untitled-1-2

People and food in Sri Lanka

untitled-1 2untitled-1-2

untitled-15untitled-36untitled-8untitled-9untitled-9-2untitled-8-2untitled-5-2

Sri Lanka var helt fantastisk, og jeg sitter igjen med kun gode følelser etter turen min dit. Jeg skal definitivt tilbake, og er så glad for å ha nye venner der jeg kan besøke, ved min neste tur. Jeg er så takknemlig for å ha muligheten til å reise og se så masse fint. Jeg gleder meg til å oppleve nye ting, og ser frem til alle destinasjonene jeg har igjen. Vi er ikke halvveis engang! Som sagt er vi på Bali nå, der vi kommer til å bli i ca en måned. Vi har egentlig booket flybillett til Filippinene om to uker, altså etter tre uker på Bali, men vi trives så godt her at vi skal ombooke billetten til en uke ekstra her. Som noen av dere kanskje har fått med dere, er det fare for vulkanutbrudd nord på Bali nå, og over 200 000 mennesker har blitt evakuert i området rundt vulkanen. Vi er i Canggu, som er langt unna vulkanen (Mount Agung), så vi er helt trygge. Men, om/når vulkanen brytes ut, kommer all aktivitet på flyplassen til å settes på vent, så da er det mulig at vi til og med blir her enda lengre. Vi er begge to helt forelsket i Bali, så det er ikke noe vi krangler på.

De lokale blir sterkt pårørt om vulkanen brytes ut, da hjem, skoler, templer og åkre innen ca en 12 kilometers radius vil bli ødelagt. Hjelp til ved å donere penger HER

Håper alt er fint med dere, og jeg ser frem til å dele resten av reisen min etterhvert. Ha en super fredag!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s